Samsun Akne Tedavisi

Akne Nedir?

Akne, diğer adıyla sivilce hastalığı, yüzde, göğüste ve sırtta yer alan yağ bezlerinin (kıl-yağ ünitesinin) tıkanması ve iltihaplanması durumudur.

Deri hastalıklarından olan akne, ergenlik döneminde başlayan ve gençlerin %90’ında görülen bir hastalıktır.

Akne Nasıl Oluşur?

Ergenlikle beraber cinsiyet hormonlarımız (östrojen, androjenler) aktif hale gelir ve artar. Androjen hormonuna bağlı olarak yağlı bölgelerde (yüz, göğüs, sırt) sivilceler meydana gelir. Bu sivilceler pilosebase ünite olarak bilinen kıl-yağ folikülünün tıkanması ve iltihaplanmasıyla oluşur.

Akne ergenlik döneminde görülmeye başlar ancak ergenlik sonrasında da devam edebilir. Kadınların %12’sinde, erkeklerin % 3’ünde 44 yaşına kadar akne hastalığı devam edebilir.

Genellikle 25 yaşına kadar hastalık gerilemeye başlar. Ergenlik döneminde sivilcesi olmayan 20-35 yaş arası kadınlarda da sivilce başlayabilir.

Samsun Aknenin Sebepleri Nelerdir?

  • Hormonların (özellikle androjenler) aktif hale gelmesiyle beraber sebum (yağ) salgısı artar. (Hipersebore)
  • Kıl-yağ ünitesinde folikülde keratin (deride bulunan bir protein) ve sebum (yağ salgısı) birikir ve tıkanır, keratin tıkaç oluşur.
  • Folikülde tıkanıklık olmasıyla folikül genişlemeye başlar.
Samsun-Akne-Sebepleri

Akne hastalarında normalde derimizde yaşayan Propionibacterium acnes bakteri sayısı normalden daha fazladır ve bazı kimyasal maddeler (sitokinler) salgılar. Bu kimyasallar folikülün tıkanmasına ve iltihaplanmasına yol açar.

Siyah nokta, beyaz nokta (komedonlar), kırmızı kabarık sivilceler ve ucu iltihaplı sivilceler oluşur. (komedon, papül, püstül)

Akne izleri neden oluşur? sorusunun cevabı için ilgili blog yazımızı okumayı unutmayın.

Samsun Akne Tedavisi Nasıl Yapılır? Yöntemleri Nelerdir?

Akne hastalığı şiddetine göre tedavi edilir.

Akne şiddetine göre 3 evreye ayrılır. Hafif, orta ve şiddetli akne.

1. Hafif akne tedavisinde ne yapılır?

Hafif aknede az sayıda komedonlar, kırmızı sivilceler ve iltihaplı sivilceler vardır.

Hafif aknede yüzdeki sivilceli alanlara ve sağlam alanlara sürülmek üzere krem ve jeller kullanılır. Bu topikal ilaçlar (deriye sürülen) retinoid, azelaik asit, benzoil peroksit ve azitromisin, eritromisin, sodyum sülfasetamid+ kükürt, nadifloksasin gibi antimikrobiyal ajan içeren ilaçlardır.

2. Orta şiddetli akne tedavisi nasıldır?

Orta şiddetli aknede, çok sayıda komedon, kırmızı kabarık sivilce ve iltihaplı sivilce vardır. Bu sivilceler tedavi edilmezde şiddetli hale gelebilir, iz bırakabilir.

Orta şiddetli akne tedavisinde oral (ağızdan alınan) antibiyotikler, doksisiklin, azitromisin kullanılır. Bu tedaviye ek olarak topikal (deriye sürülen) benzoil peroksit veya retinoid kullanılır.

Klasik orta şiddetli akne tedavisi ile iyileşmeyen hastalarda sistemik isotretinoin tedavisi (bilinen adıyla roakutan tedavisi) kullanılır.

3. Şiddetli akne nedir? Şiddetli akne tedavisi nasıldır?

Samsun Akne Tedavisi Nedir?

Şiddetli akne hastalarında çok sayıda aktif sivilcelerle beraber, kistler ve nodüller bulunur. Nodülokistikakne olarak da bilinir. Şiddetli aknede inflamasyon (yangı) fazladır. Bu nedenle bazı antibiyotikler ve kortizonlu ilaçlar kullanılır.

Şiddetli akne tedavisinde anti-inflamatuar ilaçlar, kortikosteroidler, oral antibiyotikler ve özellikle iz bırakabilecek lezyonları olanlarda sistemik isotretioin tedavisi kullanılır.

Sistemik isotretionin A vitamini türevi bir ilaçtır. Tedaviye dirençli orta şiddetli akne hastalarında ve nodülokistik akne gibi şiddetli aknede kullanılır.

Akne tedavisi, cildiye uzmanı yardımı ile zamanında müdahale ile başarılı bir şekilde yapılabilir. Samsun'da akne tedavisi için Atakum'da hizmet veren Dermatolog Dr. Özlem Kaplan Kliniği ile iletişim kurabilirsiniz.


Akne İzlerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle akneye bağlı izler kalmaması için uygun tedaviye ulaşmak amacıyla cilt hastalıkları uzmanına bu konuda danışılmalıdır.

Eğer tedavilere rağmen iz kaldıysa ya da tedavi yapılamadıysa akne izleri içinde çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Bunlar :

  • Topikal retinoidler
  • Mikroiğneleme yöntemi (diğer bilinen adıyla Dermapen)
  • Altıniğne Tedavisi: Ucunda altın kaplama iğneler olan ısı enerjisi ile iz tedavisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Altıniğne özel tasarlanmış mikro iğneler ile cilt altını radyo frekans dalgalarıyla uyarmaktadır.Aynı zamanda altıniğne cilt altına inerken cilt yüzeyini uyararak doğal iyileşme sürecini başlatır.Buna bağlı olarak cildin üst tabakasında hücre gelişim faktörleri harekete geçerek, genişlemiş gözenek tedavisi mümkün kılmaktadır.
  • Fraksiyonel Lazer Tedavisi: Karbondioksit ablatif lazer cihazları akne iz tedavisinde etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Derinin en üst tabakasının yenilenmesini, kollajen dokusunun uyarılmasını sağlar. İşlem sonrası yara iyileşmesi ile beraber cilt rejuvenasyonu, remodellingi amaçlanır. İşlem sonrasında leke oluşma riski vardır, bu nedenle fraksiyonel lazer işlemi için uygun zaman sonbahar ve kış aylarıdır. Hastanın izlerinin durumuna göre seanslar şeklinde uygulanır. Öncesinde ağrı kesici, anestezi kremleri uygulanır . Seanslar sonrasında cilt bakımı, cildin nemlendirilmesi, güneşten korunmak (şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremleri ile) önem arzeder.
Samsun-Akne-tedavisi-süreci

Akne Tedavi Edilmese Ne Olur?

Tedavisiz bırakılan akne hastalığı, kişinin psikolojik olarak etkilenmesine yol açan, kötü kozmetik görünüm yaratan akne izleri (akne skarları) ile sonuçlanır. Bu izler tedaviyle düzelebildiği gibi, çok şiddetli ve derin izler olması durumunda hastayı da hekimide zorlayabilmektedir.

Akne hastalarının çoğunlukla ergenlik çağında genç hastalar olması nedeniyle, yüz gibi kozmetik açıdan çok önemli bir organda izler olması özgüven kaybı ve depresyona yol açabilmektedir.

Akne sadece ergenlik sivilcesi olarak görülmemeli, şiddetinin tayin edilmesi, doğru tedavinin başlanabilmesi için cilt uzmanlarına başvurulmalıdır

Hafif akne uygun tedavi ile iz bırakmadan iyileşir. Ancak orta şiddette ve şiddetli aknede düzenli takip tedavi gerekir.

Aknenin Karaciğer Hastalığı ile İlgisi Var mıdır?

Akne pilosebase ünitenin (kıl ve yağ kökü) hastalığıdır.

Herhangi bir iç organla direk bir ilgisi yoktur.

Akne herhangi bir karaciğer hastalığı ile ilgili değildir.

Akne Tedavisi Süresi Ne Kadardır?

Akne tedavisinde süreyi hastalığın şiddeti belirler.

Hafif ve orta şiddetli akne hastalarında ortalama 2-3 ayda güzel sonuçlar alınır. Tedaviye dirençli ya da şiddetli akne hastalarında ise bu süre kullanılan ilaçların takibi yapılarak 6 ay ile 1 yıl kadar sürebilmektedir.

Medikal tedavi sonrasında iz tedavisi başlanır. İz tedavisinde Dermapen, Altıniğne ve Fraksiyonel Lazer tedavileri 3-6 seans (genellikle ayda bir) olmak üzere uygulanır.

Samsun Akne Tedavisi Fiyatları Ne Kadardır? Neye Göre Değişir?

Akne tedavisi dermatoloji polikliniklerinde dermatoloji hekimlerine muayene olunarak ve reçeteli ilaçlar ile yapılır.

Belli aralıklarla takip ve kontroller yapılır (15 gün ila ayda bir olmak üzere) Sistemik isotretinoin kullanılacak hastalar ile hormon bozukluğu düşünülen hastalardan kan tetkıkleri istenir.

Akne tedavisi fiyatları dermapen, altıniğne ve lazer tedavilerinin kullanıldığı durumlarda farklılık gösterebilir. Bu tedavilerin fiyatları seans sayısı ve kullanılan cihazlara göre değişmektedir. Samsun'da akne tedavisi fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Atakum'da hizmet veren Dermatolog Dr. Özlem Kaplan kliniğini arayın.

Sık görülen diğer deri hastalıkları Egzama ve Liken Planus hakkında bilgi almak için tıklayınız.

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”