Samsun Egzama Tedavisi
Dermatolog Dr. Özlem Kaplan
Egzama Nedir?
Egzema; kuruluk ve döküntünün görüldüğü kaşıntılı bir deri hastalığıdır.
Diğer adı dermatitdir. Dermatoloji pratiğinde sık gördüğümüz hastalıkların başında gelir. Egzema derimizin iç ve dış etkenlere karşı verdiği bir çesit tepkidir.
Egzama neden olur?
Egzema hastalığında kişinin genetik yatkınlığı (ırsi durum) ve çevresel faktörler rol oynar. Deri kuruluğu, sık yıkama, kimyasallarla temas halinde olan mesleklere sahip olmak egzema hastalığını kolaylaştırmaktadir. Tahriş temas egzemasında, tahriş edici maddelerin teması sonucu deride kızarıklık, kaşıntı ve yaralar ortaya çıkar.
Allerjik temas egzemasında ise, daha önce belirli bir allerjik madde ile duyarlanmış olan kişiler; aynı madde ile yeniden temas ettiklerinde vücutta kızarıklık, kaşıntı ve yaralar meydana gelir.
Egzama belirtileri nelerdir?
- Kuruluk
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Kabuklu Yaralar
- Çatlaklar
- Sulu Kabarcıklar
Egzama nasıl geçer?
Egzema tedavisinde öncelikle derinin bariyer özelliğini güçlendirici nemlendiriciler kullanılır. Nemlendirme yağ bazlı ürünler tercih edilmelidir ve düzenli olmalıdır.
Egzema tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar deriye sürülen kortizonlu merhemler/kremler ya da ağızdan alınan kortizonlu ilaçlardır. Bu ilaçlar kısa süreli kullanıldıktan sonra hastalığın tekrarlaması durumunda yeniden kullanılabilirler, ancak devamlı kullanılmazlar. Ayrıca kaşıntıyı azaltmak amacıyla antihistamin ilaçlar kullanılır.
Bazı deri bölgelerinde ve uygun hastalarda kortizon içermeyen immunmodulatör ilaç olarak adlandırılan takrolimus / pimekrolimus da kullanılabilmektedir. Allerjik egzema tedavisinde allerjeni tespit etmek amacıyla Yama testi ya da Deri delme testinden (prick test) faydalanılır.
Egzama teşhisi nasıl konulur?
Egzama tanısı dermatologlar tarafınca muayene ile konur. Klasik bulguları olmayan ya da diğer hastalıklarla kesin ayırt edilemeyen hastalarda histopatolojik inceleme amacıyla deri biyopsisi alınması gerekebilir.Muayene olmak isterseniz Samsun Cildiye doktoru Dermatolog Dr. Özlem KAPLAN ile iletişime geçiniz.
Yama testi nedir?
Alerjik tahriş Egzamasında; Egzamaya neden olan allerjeni tespit edebilmek için yapılan testtir.
Yama testi, Egzama yaptığından şüphelenilen maddelerin sağlam, sağlıklı deriye tatbik edilmesi ve kızarıklık, irritasyon yapmasının gözlenmesidir. Aşırı duyarlılık reaksiyonu yapan maddeler allerjik Egzama yapan maddelerdir ve testin pozitif olmasına yol açar.
Test sonucuna göre hasta ilgili allerjik maddeden uzak kalması yönünde bilgilendirilir.
Egzama çeşitleri nelerdir?
Egzamalar temas Egzamaları ve diğer Egzamalar olarak iki gruba ayrılır.
Temas Egzamaları allerjik temas Egzaması ve tahriş Egzaması olarak iki gruptur. Diğer Egzamalar ise atopik Egzama, seboreik Egzama, numüler Egzama (Diskoid Egzama), dishidrotik Egzama ve staz Egzamasıdır.
Temas Egzamaları
- Alerjik temas Egzaması
- Tahriş temas Egzaması
Diğer Egzamalar
- Atopik Egzama
- Seboreik Egzama
- Numüler Egzama
- Dishidrotik Egzama
- Staz Egzaması
Tahriş Temas Egzaması; derinin irrite edici maddelerle sık sık teması sonrasında derinin duyarlanması ve kaşıntı, kızarıklık ve döküntü oluşması durumudur.
Tahriş temas Egzaması, tahriş edici maddelerle uzun süreli temas sonrasında ortaya çıkar. Tahriş temas Egzaması mesleki deri hastalıklarının başında gelir. Bu meslekler sık temizlik yapan ev hanımları, sağlık çalışanları (hemşire ve doktorlar), kuaförler ve temizlik işçileri, bakıcılar, boya ve kimya sanayiinde çalışan işçiler ve mobilyacılardır.
Tahriş temas Egzamasının tipik en sık görülen şekli sık el yıkama ile ilişkili olan el Egzamasıdır.
El Egzaması; El Egzaması özellikle elleri suda çok kalan, su ve deterjan teması çok olan kişilerde ortaya çıkar. Atopik kişilerde el Egzamasına daha sık rastlanır. El Egzaması bulaşıcı değildir. El Egzamasında her zaman allerjen tespit edilemeyebilir. Atopik kişilerde el Egzamasına yatkınlık vardır ve neden olan allerjen bir madde tespit edilemeyebilir.
Alerjik temas Egzaması; deriye temas eden bir maddenin vücudu duyarlandırması ve yeniden temas olması durumunda ortaya çıkan Egzamadır. Allerjik Egzamada deriye temas eden maddenin miktarı önemli değildir, kişi allerjen madde ile uzun zaman önce duyarlandıktan sonra yaşamın herhangi bir döneminde allerjen madde ile yeniden karşılaşması durumunda Egzama gelişebilir. Allerjeni tespit etmek ve bu allerjen maddeden kaçınmak, teması engellemek tedavide en önemli unsurdur.
Alerjik temas Egzamasına örnekler:
- Zehirli Sarmaşık Egzaması
- Nikel Egzaması (kemer Egzaması, kol saati Egzaması, küpe,kolye Egzaması)
- Çimento Temasına / Solunmasına Bağlı Egzama
- Saç Boyasına Bağlı Egzama
- Parfüm gibi Kozmetik Temasına Bağlı Egzama
Alerjik temas Egzaması bulaşıcı değildir.
Egzama bulaşıcı mıdır?
Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Kişiye özgü bir cilt hastalığıdır. Kişiden kişiye temas yoluyla geçmez.
Bende Egzama var, çocuğuma da Egzama geçer mi?
Egzama anne babadan çocuğa geçebilen genetik bir hastalık değildir. Ancak atopi genetik olarak kişiden kişiye aktarılır. Atopik zeminde ortaya çıkabilen Egzamalar aynı ailede birden fazla kişide ortaya çıkabilir. Atopi yani allerjiye yatkınlık düşünülürse ailesinde Egzama olan kişilerin çocuklarında Egzama görülme ihtimali olmayanlara göre daha yüksektir.
Egzama kişiden kişiye temas yoluyla (dokunmakla) geçmez, bulaşmaz. Egzama kişiye özgü bir hastalıktır. Bulaşıcı değildir.
Egzama tedavisi ile Egzama tamamen geçebilir mi?
Egzama hastalığı kronik ve tekrarlayıcı özelliği olan bir deri hastalığıdır. Hastalığın şiddetli durumları uygun dermatolojik tedavilerle azaltılır ve anlamlı şekilde hastanın yaşm kalitesi artar. Ancak hastalığın tamamen bitirilmesi, bir daha Egzama olmaması durumunu elde etmek maalesef gerçekçi değildir.
Egzamanın atak yapması durumunda uygun tedaviyi almakl, derinin koruyucu tabakasını yağ bazlı nemlendiricilerle güçlendirmek, tetikleyici allerjenlerden mümkün olduğunda uzak kalmaya çalışmak Egzama tedavisinde en önemli faktörlerdir.
Toplumda en sık görülen egzama çeşitleri nelerdir?
-
El Egzaması
-
Seboreik Egzama
-
Atopik Egzama
Sık görülen diğer deri hastalıkları Akne Tedavisi ve Liken Planus hakkında bilgi almak için tıklayınız.
“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”